14 december 2024 t/m 5 januari 2025
3 weken schaatsplezier voor jong en oud


Welkom op onze website!

Nieuws

Geslaagd Ulvenhout on Ice trok maar liefst 10.000 bezoekers
Door: Ingrid Bothe di 9 jan, 08:40 Algemeen (overgenomen van Breda Vandaag)

ULVENHOUT - Wie denkt dat het er in Ulvenhout na Kerst en de jaarwisseling even rustig aan toe ging, komt bedrogen uit. In de eerste week van het nieuwe jaar ontmoetten jong en oud elkaar in het hart van het dorp dagelijks in en rond de Ulvenhout on Ice tent. Hier is drie weken lang invulling gegeven aan het motto van de Ulvenhoutse dorpsraad: Samen dorp zijn. “We hebben zo’n 10.000 bezoekers gehad”, vertelt Petra de Meulder namens de trotse organisatie.

Een rondje schaatsen, nog even snel de kerststal bewonderen, of een wens of gedachte voor een ander in de wensboom hangen… En niet te vergeten de finale van het curlingtoernooi, het nieuwjaarsconcert van Harmonie Constantia en de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad Ulvenhout. Het is in het laatste weekend van de kerstvakantie druk op het Pekhoeveterrein.

Missie
“Ik heb veel dorpsgenoten ontmoet die ik nog niet kende”, vertelt een deelnemer aan het curlingtoernooi. Op de baan en in het wintercafé zijn in drie weken tijd nieuwe contacten gelegd en vriendschappen ontstaan tussen jong en oud, nieuwkomers en mensen die al jaren in het dorp wonen. “Onze missie is geslaagd”, stelt bestuurslid Kees van Hooijdonk tevreden vast.

Finale
Het curlingtoernooi culmineerde zaterdag 6 januari in een bloedstollende finaleavond. ’t Kloostertje mocht zich uiteindelijk curlingkampioen 2023/2024 noemen, gevolgd door Team Jumbo en de Glijbakken. De Joy Gliders werden uitgeroepen tot best geklede team. Het toernooi werd afgesloten met een feestavond die beslist zal worden bijgeschreven in de analen van de Ulvenhoutse geschiedenis.

Harmonieus
Een jaar is pas begonnen na het nieuwjaarsconcert van Ulvenhouts eigen Harmonie Constantia. In SCC De Pekhoeve marcheerden de leden van het opstap- en opleidingsorkest onder aanvoering van dirigent Bert Haan 7 januari om 14.00 uur naar het podium terwijl ze Constantia’s clublied speelden. Trots luisterden hun aanwezige fans naar het optreden. Het Groot Orkest speelde daarna ter ere van hun dirigent een ‘Top 5 jaar Henk Houben’.

Oproep
Ulvenhout on Ice is niet het enige evenement waarvoor het dorp op vrijwilligers kan rekenen. “Dank aan iedereen die ervoor zorgt dat er in Ulvenhout elke dag wel iets te doen is,” zei de voorzitter van de Dorpsraad Ulvenhout, Jean Nijssen, dan ook in zijn toespraak. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, ook voor de dorpsraad zelf en om bijvoorbeeld activiteiten rondom het 750-jarig bestaan van Ulvenhout te organiseren. Jean vroeg geïnteresseerden om contact op te nemen met de dorpsraad, Ulvenhout Leeft of via de website onsulvenhout.nl. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd de Platte Buis uitgereikt aan Stichting Molen De Korenbloem.

Op de ijsbaan kon ondertussen nog tot 18.00 uur geschaatst worden, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Maar met het ijsbeerschijten kwam er om 20.00 uur dan toch definitief een eind aan drie weken Ulvenhout on Ice.


Ulvenhout schaatst er vrolijk op los
Door: Ingrid Bothe zo 17 dec., (Overgenomen van Breda Vandaag)


ULVENHOUT- Puntgaaf ijs, warme chocolademelk en glühwein, lekkere hapjes, een schminkhoek, vrolijke muziek… Alle elementen voor een feestelijke start van de tweede editie van Ulvenhout on Ice zijn 16 december aanwezig in de tent op het Pekhoeveterrein. De verwachtingen zijn na het succes van de eerste versie vorig jaar hooggespannen. “Wanneer mogen we nou schaatsen?”, vragen wachtende kinderen aan hun ouders. Ze moeten echter nog even geduld hebben.
Tot vijf minuten voor de officiële opening om 10.00 uur zetten vrijwilligers in de Ulvenhout on Ice tent op het Pekhoeveterrein nog de laatste puntjes op de i. Fantastisch om te zien waar mensen toe in staat zijn als ze samen ergens de schouders onder zetten! Na een muzikaal intro van blaaskapel Toet Deugd houdt bestuurslid Jordi van Gils zijn openingswoordje in het wintercafé tot opluchting van de aanwezige jeugd kort maar krachtig. Hij bedankt alle sponsoren en vrijwilligers: “Zonder jullie zou Ulvenhout on Ice niet mogelijk zou zijn.” Daarna opent medebestuurslid Kees van Hooijdonk de deur naar de schaatsbaan. Hij wordt nog net niet omver gelopen...
Ulvenhouts eigen Michelle Meeuwesen opent vervolgens het drie weken durende winterevenement met een sierlijke kür. En dan wordt het geduld van de wachtende jeugd beloond en mogen zij het ijs op. “Eindelijk!” Enthousiaste kreten, veel gelach en hier en daar een traantje na een incidentele val. Voor wie nog niet al te stevig op de schaats staat, zijn er steuntjes in de vorm van vrolijke dieren. Die blijken overigens erg in trek te zijn bij tieners.
Ook verschillende ouders wagen zich op de baan. “Fantastisch wat de organisatie weer heeft neergezet”, hoor je van verschillende kanten. Op de website Ons Ulvenhout, het digitale nieuwsplatform voor Ulvenhout, geeft een lezer zelfs aan dat het team achter Ulvenhout on Ice wat haar betreft de Platte Buis verdient, de Ulvenhoutse vrijwilligersonderscheiding. “Wat een enthousiasme en verschrikkelijk veel werk. Chapeau voor deze club.”
Tussen het schaatsen door genieten kinderen aan de kant van de baan van chocolademelk. “Lekker warm!!!”, klinkt het tevreden. In het wintercafé krijgen twee boezemvriendjes een beker verse popcorn. Een cadeautje van de organisatie. Glunderend eten ze de lekkernij op. Iets verderop zit een jonge bezoekster van Ulvenhout on Ice in de schminkhoek. Ze zit muisstil terwijl ze wordt omgetoverd tot een ijsprinses. Stralend laat ze het resultaat zien.
Na de lunch komen van alle kanten kinderen richting het Pekhoeveterrein met hun schaatsen. Wie die niet heeft, kan ze ter plaatse huren. “Schiet nou op!”, spoort een jongen zijn ouders aan. Maar hij hoeft niet bang te zijn. De schaatsbaan heeft 30% meer capaciteit dan in 2023. Ook het wintercafé heeft een groter oppervlak, evenals de buitenbaan. Zo kunnen nog meer mensen dit jaar genieten van Ulvenhout on Ice.
Als het donker wordt, is pas echt goed te zien hoe sfeervol het terrein is ingericht. Bij de kerststal verdringen jong en oud zich om de fraai uitgedoste kerstgroep te bewonderen. En binnen stijgen de temperaturen later op de avond tot ongekende hoogte tijdens de après-skiparty waarmee de eerste dag wordt afgesloten. Een fantastisch begin van drie weken Ulvenhout on Ice.

Haal je schaatsen uit het vet!
24 oktober 2023     Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Ingrid Bothe / Peter van der Kooij

De lat ligt hoog na het gigantische succes van de eerste editie van Ulvenhout on Ice. Van 16 december 2023 t/m 7 januari 2024 kan er door jong en oud weer volop geschaatst worden op de tijdelijke schaatsbaan op het Pekhoeveterrein in Ulvenhout. Dit jaar zijn er drie banen beschikbaar voor het curlingtoernooi, dus er kunnen meer teams meedoen. Petra de Meulder: “We gaan de uitdaging vol vertrouwen aan”.
Schaatsen
Petra: “We hebben na de eerste editie van Ulvenhout on Ice ontzettend veel positieve reacties gekregen. Vooral onder kinderen was de vraag naar de terugkeer van de schaatsbaan groot. Die is voor deze tweede editie breder. Daarnaast wordt de buitenbaan, de skateway, groter. Net als vorig jaar zal Ulvenhouts eigen schaatstalent Michelle Meeuwesen de baan inwijden.”


Partytime!
16 december wordt afgesloten met een après-skiparty. De line-up belooft wat! Als het ijs maar niet smelt van al die hossende, dampende lijven! Van 16.00 -23.00 uur zorgen Johnny Purple, de Dorini’s, Jeroen van Zelst, Timmie Tirol, Vieze Jack, DJ Schoefel en DJ Loars ervoor dat het dak er op het Pekhoeveterrein weer vanaf gaat; figuurlijk gesproken dan. Petra: “De early bird ticketverkoop is al gestart en loopt als een trein. Ga voor kaarten dus snel naar onze website, Facebookpagina of Instagram.”


Curlingtoernooi
Petra: “Bij de eerste editie van Ulvenhout on Ice moesten we veel mensen die wilden meedoen aan het curlingtoernooi teleurstellen. Goed nieuws! Dit jaar zijn er drie curlingbanen, dus er kunnen meer teams meestrijden. 17 december beginnen we. Wie neemt het op tegen de winnaars van vorig jaar? Teams die eerder hebben meegedaan krijgen voorrang. Nieuwe teams kunnen zich begin november aanmelden. Wanneer precies? Houd daarvoor onze website, socials en Ons Ulvenhout goed in de gaten.”

Wat staat er verder nog op het programma?
2023

23 december U'HOOD curlen voor tieners
28 december Discoschaatsen voor de jeugd
2024
1 januari Nieuwjaarsduik
3 januari Discoschaatsen voor de jeugd.
5 januari Schnitzel- en braadworst party
5 januari Tijdloze Ulvenhoutse Top 40
7 januari Nieuwjaarsconcert Harmonie ‘Constantia’
7 januari Nieuwjaarsborrel Dorpsraad en uitreiking Platte Buis
7 januari IJsbeerschijten

En meer…
Naast eerdergenoemde onderdelen vinden er tijdens Ulvenhout on Ice verschillende andere activiteiten plaats. Denk bijvoorbeeld aan een pubquiz en bingo. Ook de levende kerststal laat zich weer zien en popkoor Joy verzorgt een sfeervol optreden. Het wintercafé bij de schaatsbaan is daarnaast de ideale omgeving voor een kerstborrel met vrienden en/of collega’s.
Je ziet… Het programma van Ulvenhout on Ice is nog volop in beweging. Kijk regelmatig op onze website, Facebookpagina of Instagram voor de laatste stand van zaken.
Zorg in elk geval alvast dat je ijzers vlijmscherp geslepen zijn!!!

PS Natuurlijk zijn er ook ter plaatse weer schaatsen te huur.

2022-2023

Het grote succes van Ulvenhout on Ice: ‘Enthousiasme is enorm’
Door: Hanneke Marcelis vr 6 jan, 15:43 Algemeen Uitgelicht (overgenomen van Breda Vandaag)                                                                                                                              Foto: Ingrid Bothe
ULVENHOUT - Nog één weekend kunnen kinderen in Ulvenhout genieten van de schaatsbaan bij het Pekhoeveterrein. Verder vindt zondag nog het nieuwjaarsconcert en de receptie van de Dorpsraad plaats, en dan zit Ulvenhout on Ice erop. Petra de Meulder van de organisatie blikt terug op een enorm geslaagde eerste editie. “Het enthousiasme en de drukte waren echt boven verwachting.”

Wat moest Ulvenhout er lang op wachten. Zowel in 2020 als in 2021 moest er een streep door de plannen voor de eerste editie van Ulvenhout on Ice. Maar deze winter was het dan eindelijk zo ver, en kon de schaatsbaan op het Pekhoeveterrein eindelijk worden opgebouwd. En met onder andere een après-ski party en een curlingtoernooi was ook de activiteitenagenda goed gevuld.

Ulvenhout on Ice duurt nog tot en met zondag, maar Petra de Meulder van de organisatie blikt alvast terug op de afgelopen weken. “Onze eerste editie van Ulvenhout on Ice was echt een gigantisch succes. Ik kan het echt niet anders omschrijven dan dat”, vertelt zij enthousiast. “Het was echt boven verwachting druk, en we zijn overladen met enthousiaste reacties door de bezoekers. Het was geweldig om al die blije kinderen en ook volwassenen te zien. En zelfs tijdens Ulvenhout on Ice hebben zich nog meerdere vrijwilligers én sponsors aangemeld omdat ze zo graag mee wilden werken. Dat is toch fantastisch?” Regelmatig kreeg de organisatie dan ook de vraag: Volgend jaar weer? “Natuurlijk willen we dit komende winter weer organiseren. We hebben altijd al het plan gehad om er een jaarlijks evenement van te maken, en met zoveel enthousiasme en bezoekers bij deze eerste editie is die motivatie alleen maar gegroeid.”

Laatste weekend
Komende dagen kunnen kinderen zich nog uitleven op het ijs op het Pekhoeveterrein. Pas na maandag wordt de baan weer afgebroken. Zondag vindt om 14.00 uur nog het nieuwjaarsconcert van de harmonie plaats in de Pekhoeve, met aansluitend een receptie van de Dorpsraad. Die receptie vindt plaats in de tent van Ulvenhout on Ice, waar als ludieke afsluiting het ‘ijsbeerschijten’ plaats zal vinden. “Bezoekers kunnen inzetten op virtuele vakjes op de ijsbaan, en daar gaat dan een ijsbeer op een robotmaaier rondrijden. De winnaars zijn degenen die hebben ingezet op het vakje waar hij stopt.”

Tweede editie
Na zondag zal de schaatsbaan worden afgebroken, en zal Ulvenhout on ice starten met de evaluatie van de eerste editie. “Er kunnen altijd dingen beter. Bijvoorbeeld heel praktische qua indeling. En we willen ook zeker met de omwonenden in gesprek. Zij hadden toch wekenlang een groot evenement voor de deur. We willen weten hoe zij dat hebben ervaring.” Daarnaast verwacht Petra dat er ook weer allerlei creatieve ideeën zullen komen voor het programma van volgend jaar. “We willen sowieso heel graag het aantal curlingbanen uitbreiden. We hebben nu echt veel mensen moeten teleurstellen omdat we de maximale capaciteit bereikt hadden. En er zullen vast nog wel meer plannen komen. Want die tweede editie, die moet er echt komen!”


Na twee jaar achter elkaar een streep door de plannen te hebben moeten halen vanwege het bekende, of beter beruchte, coronavirus, gaat het nu toch echt gebeuren. Van 17 december t/m 8 januari ligt er in Ulvenhout een schaatsbaan op het Pekhoeveterrein.

Drie weken lang schaatsen voor jong en oud
In een overdekte, gezellige, winterse sfeer kan iedere dag vrij geschaatst worden en bent u welkom om te komen kijken onder het genot van een bakje koffie of chocomel (of iets anders natuurlijk).

Opening
Op de openingsdag is er een Après Ski Party. Immer Hansi, Die Geilen Mädeln, Chef Soldaat, Randy Watzeels, Schoefel F.M. en DJ Loars zullen hier optreden. Kaarten á € 15,00 zijn nog verkrijgbaar via onze website, maar de verkoop gaat snel. Ben er dus op tijd bij!


Toernooien
Er zijn ook verschillende andere activiteiten. Zo zal er een curlingtoernooi gehouden worden. 40 teams gaan strijden op het ijs. De start is op 18 december; de finale op 7 januari. Helaas kunt u zich hiervoor niet meer inschrijven, maar u kunt natuurlijk altijd uw favoriete team komen aanmoedigen.
Voetballiefhebbers worden trouwens niet vergeten. De finale van het WK voetbal is op 18 december. Deze zal te volgen zijn in de Ulvenhout on Ice tent. Wie weet staat Oranje wel in de finale!

Jeugd
De twee Ulvenhoutse basisscholen gaan in de 1e week van Ulvenhout on Ice schaatsen i.p.v. gymmen. Tijdens deze “gymlessen” is de baan gesloten voor anderen, maar vanaf 15.00 uur kan er weer volop vrij geschaatst worden.
In de kerstvakantie zijn twee dagen helemaal ingericht voor de jeugd met Disco Schaatsen. Kaarten á € 7,50 zijn via onze site verkrijgbaar. Dit is inclusief schaatsen, snoepjes, chips en een verrassing. Ouders zijn welkom!

Kerst
De traditionele kerststal zal natuurlijk ook op het Pekhoeveterrein te vinden zijn. Wie weet gaan de kerstfiguren uit de stal ook wel een rondje schaatsen. Daar kunt u onder het genot van een drankje bij zijn.
De kerstboomverbranding, 7 januari, vindt i.v.m. met brandgevaar op het vertrouwde terrein aan het Markdal plaats, maar de nazit en prijsuitreiking is bij Ulvenhout on Ice.

Nieuwjaar
Voor de helden onder ons is er op 1 januari een nieuwjaarsduik. Verschillende verenigingen hebben verder gevraagd of zij een evenement bij ons kunnen organiseren. Zo zullen het nieuwjaarsconcert van Harmonie ‘Constantia’ en de nieuwjaarsborrel van de Dorpsraad Ulvenhout op 8 januari bij Ulvenhout on Ice plaatsvinden. Dan wordt ook de Platte Buis, de jaarlijkse Ulvenhoutse vrijwilligersonderscheiding, uitgereikt.

Volledig programma
U ziet: drie weken lang is er genoeg te doen voor jong en oud! Er lopen nog verschillende aanvragen om iets te kunnen organiseren bij Ulvenhout on Ice. Houd onze sociale media (@uvenhoutonice) en deze website dus goed in de gaten voor het volledige programma en alle bijbehorende info. Vragen stellen kan via e-mail: info@ulvenhoutonice.nl.


Ulvenhout on Ice officieel geopend

Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Ulvenhout on Ice / Peter van der Kooij

Ulvenhout zag er zaterdagochtend 17 december uit als een miniatuur winterwonderland. Bomen, daken en grasvelden waren bedekt met een dun laagje wit; het ideale decor voor de opening van het langverwachte Ulvenhout on Ice. Drie weken lang ligt er een schaatsbaan op het Pekhoeveterrein. Hieromheen worden allerlei activiteiten georganiseerd; met name voor de jeugd, maar zeker ook voor volwassenen. Een uniek evenement, dat door niemand minder dan burgemeester Depla geopend werd: “Fantastisch hoe dit met de inzet van zoveel vrijwilligers mogelijk is gemaakt.”

Leefbaarheid
De organisatie zag het een jaar of vier geleden helemaal voor zich: sfeervolle verlichting, gezellige muziek, warme chocolademelk en glühwein, samen plezier maken op en rond een ijsbaan. Dat draagt bij aan verbinding. En dat is precies de doelstelling van Stichting Ulvenhout Leeft, die samen met de Ondernemersvereniging Ulvenhout het initiatief nam voor Ulvenhout on Ice.

Duurzaam
Nu corona ons dagelijks leven niet meer overheerst, kan Ulvenhout on Ice eindelijk plaatsvinden. “Nu zitten we weliswaar met de energiecrisis”, aldus Jordi van Gils voor de tent waarin de schaatsbaan en een gezellig winters café gehuisvest zijn. “Maar we hebben goede afspraken gemaakt met de gemeente over duurzaamheid.” Vervolgens nodigde hij de vele aanwezigen uit om de officiële openingshandeling door burgemeester Depla bij te wonen.

Schaatstalent
Ulvenhout eigen Michelle Meeuwesen (10 jaar) weidde de ijsbaan in met een korte kür. Het publiek beloonde haar bijzondere verrichtingen met een luid applaus. Het wordt nog een hele kluif om de uitdaging van burgemeester Depla aan te gaan. Die beloofde namelijk dat er aan het eind van Ulvenhout on Ice een prijs wordt uitgereikt aan degene die in drie weken tijd het best heeft leren schaatsen naar het voorbeeld van Michelle. De burgemeester schaatste zelf, net als wethouder Jeroen Bruins, natuurlijk ook een rondje.

IJzers onder
Er vormde zich al snel een lange rij bij het schaatsverhuurpunt. De jeugd kon niet wachten om het ijs op te gaan. De allerkleinsten konden daarbij leunen op een schaatshulpje in de vorm van een pinguïn of ijsbeer. Die waren overigens ook populair bij de wat oudere kinderen. “Super leuk dat je ook een stukje buiten kunt schaatsen”, merkte een aantal van hen enthousiast op.

Prinsessen
Naast schaatsen kon je op de foto met de IJsprinses en de IJskoningin. Je kon je ook zelf gratis laten omtoveren tot een ijsprinses. “In de Efteling betaal je daar EUR 12,- voor,” merkte een moeder op. “En dat zag er echt niet beter uit dan hier.” Een groot compliment voor de vrijwilligster die het schminken voor haar rekening nam.

Après Ski Party
Terwijl de kinderen genoten op en rond de schaatsbaan, stonden hun ouders gezellig met elkaar te praten onder het genot van warme chocolademelk, koffie, thee of glühwein. Wie trek had, kon zich tegoed doen aan de heerlijke mini-cupcakes die Coffee Time speciaal voor het evenement maakte. Ook hun huisgemaakte fudge ging er trouwens goed in. Na het programma voor de jeugd begon om 16.00 uur de druk bezochte Après Ski Party voor volwassenen.

Programma
Zondag 18 december klonk het startschot voor het Ulvenhout on Ice curlingtoernooi. De spetterende finale is op zaterdagavond 7 januari 2023. 8 januari vinden het nieuwjaarsconcert van Harmonie ‘Constantia’ en de nieuwjaarsborrel van de Dorpsraad Ulvenhout bij Ulvenhout on Ice plaats. Dan wordt ook de Platte Buis, de jaarlijkse Ulvenhoutse vrijwilligersonderscheiding, uitgereikt. Tot 21 december kun je hier nog kandidaten voor voordragen.
Daar zie je ook hoe je kunt bijdragen aan het samenstellen van de Tijdloze Ulvenhoutse Top 40.